Personal Life


This is the first version of “About” this blog.
It was written in Delft, 23 April 2010.
Since now it’s already a year, I will update it.

***

Why the blog name is Ronarudo? The reason is it’s my name pronounced by Japanese. So if you learn Japanese, you know my real name. At this moment I still finishing my master degree in The Netherlands, in one of the oldest technical university here, TU Delft.

Let’s talk about my blogging history. Actually this is my third blog. My first one is in MSN Spaces, during my stay in Japan. Then I switch to multiply when I back to Indonesia and continue when I go to The Netherlands. Now I move to wordpress because I can make better category. I managed to moved all my post from MSN spaces to this blog, but failed to move my multiply. Does anyone can move multiply to wordpress?

This blog is divided into three big themes: (1) Traveling, (2) Study Life, and (3) Personal Life. First, traveling: because I like to travel. Let’s count, up to this moment I have visited 24 countries and I can say that all of those countries is related to “studying”. Second, study life is related to my study in those universities. Third, Personal Life, well actually it’s when I was working and something that does not fit in those (1) and (2).

Fror doing (1) Traveling, I did it through education or (2) study life. I finished my bachelor degree in ITB (Indonesia). During my study in ITB, I joined International Summer School in University of Dortmund (Germany) and an exchange program, Japanese University Studies in Science and Technology in The University of Electro-Communications, Tokyo (Japan). Then, I continue my master degree in TU Delft (The Netherlands). When I was here I joined ATHENS Program in ParisTech in my third semester. Actually these studies just a stepstone to help me traveling around the world. My traveling time outside Indonesia is only when I am in “study life”, so…. keep on studying 馃槈

I think that’s all. I will update this “About Page” somewhere in the future.

Delft, 23 April 2010

Advertisements

From: GB
Sent: Tuesday, May 11, 2010 10:47:20
Subject: 12-5 home group meeting

Hi all,

This Wednesday, we will meet at 20.00 at my place, Dirk Costerplein XXX

Henk will lead the bible study time on the topic of ‘surrender’. Napoleon will host and lead the evening.

I myself won’t be there 馃槈 This is because of the TOKO conference where about 500 students will be equipped in their faith. Pls pray for God’s presence and power to bring real change into people’s lives.

In Christ,
GB

Nice quote dari Rika

“Berterimakasihlah pada orang yang melukaimu, karena ia telah membuatmu kuat. berterimakasihlah pada orang yang membohongimu, karena ia telah membuatmu bijaksana. berterimakasihlah pada orang yang membencimu, karena ia mengasah ketegaranmu. dan berterimakasihlah pada orang yang mencintaimu dengan tulus, karena dia adalah anugrah yang terindah dalam hidupmu.” Good night & have a nice weekend !

Program yang dulu pernah di-ikuti sebelum ke Belanda.

Masih bertahan juga setelah MJC out hehehe.

Masa2 kerja bareng sama intake October 2007. Persahabatan yang masih terjalin sampai sekarang, meskipun hanya 4 orang dari angkatan kami yang pass first year (out of 11, I’m the 12th person yg keluar duluan), and then second year (4 out of 4).

Pas dapet project nanganin intake April 2008, aplikasi 1000-an di-prescreen jadi 200an, dipilih manager, abis itu dipanggil 40an orang buat assessment day, yang keterima ada 16-an, enrolled 12-an. Susah juga ya cari kerja di Indonesia :p

***

University Recruitment in Indonesia

University recruitment is considered one of the most effective methods for recruiting recent graduates for ConocoPhillips Indonesia acceleration programs, namely Business Apprentice and Petro Tech Apprentice.

About the Programs

The Apprentice Programs are ConocoPhillips Indonesia development acceleration programs for university fresh graduates with petro technical/business background. You will participate in an intensive development program for 2-3 years that will sharpen your technical and soft skills to prepare you to become the globally competitive ConocoPhillips employees. The programs include on the job training, classroom training, and practical experience, coaching and mentoring by experienced personnel. Upon successful completion of the programs, you will become employees of ConocoPhillips Indonesia and will also have future opportunities in other business units of ConocoPhillips globally.

路 The Business Apprentice program was designed to develop consistently exceptional performers who have the potential to become future leaders in non-technical areas.

路 The Petro Tech Apprentice program was designed to accelerate the expertise of recent graduate engineers and geoscientists within 2-3 years.

Requirements

In May-June ConocoPhillips Indonesia will be holding campus presentations and recruitment tests at universities in four big cities in Indonesia. Please apply first and visit the event to get to know ConocoPhillips Indonesia and the university recruitment process.

PETROTECH APPRENTICE BUSINESS APPRENTICE
路 Final year students, or fresh graduates (bachelor/master degree), or those with maximum of 2 years relevant working experience.路 Majoring in geophysics, geology, and engineering (petroleum, instrument, mechanical, chemical and electrical).路 Fluent in English (oral and writing).

路 Highly motivated, strong analytical skill and problem solving capabilities.

路 Minimum GPA of 3.25 of 4.00 scales or 80 of 100 scales.

路 Fresh graduates (bachelor/master degree), or those with maximum 1 year relevant working experience.路 Majoring in accounting, finance, MBA, law, communications, computer science/engineering as well as environmental or industrial engineering.路 Fluent in English (oral and writing).

路 Highly motivated, strong analytical skill and problem solving capabilities.

路 Minimum GPA of 3.30 of 4.00 scales or 85 of 100 scales.

How to Apply

1. Download the Application Form.

2. Complete the Application Form, Supplemental Data Request, and most recent photograph. Name the file with “YourName_Degree_ MajorName_ UnivesityName. xls”. Example: BudiSujatmiko_ S1_IndustrialEng ineering_ InstitutTeknolog iBandung. xls. Maximum total file size of attachments (Application Form & Photo) is 350KB. Emails exceeding the maximum will be instantly deleted.

3. Send the files vial email to COPIApprenticeProgr am@conocophillip s.com before May 14, 2010.

All applications will be treated with strict confidentiality. Only short-listed candidates will be notified for preliminary and selection test in any of these universities: ITB, UNSRI, UI and UGM.

PETROTECH APPRENTICE BUSINESS APPRENTICE
Email Subject
PTA_Degree_FacultyN ame_UniversityNa mecomplete
BA_Degree_FacultyNa me_UniversityNam ecomplete
Example
PTA_S1_Chemical_ UniversitasGajah Mada
BA_S1_IndustrialEng ineering_ InstitutTeknolog iBandung

Campus Recruitment Schedule

University Event Day/Time Venue
Bandung Institute of Technology (ITB), Bandung-Indonesiaog yakarta – Indonesia Company Presentation & Recruitment Test Business & Petro Tech Apprentice Wednesday, 26 May 2010 8:00 AM Aula Timur ITB, Jln Ganesha 10, Bandung
Sriwijaya University, Palembang 鈥 Indonesia Company Presentation & Recruitment Test Business Apprentice Friday, 4 Juen 2010 8:00 AM Aula Program Magister Manajemen UnSri at UnSri Bukit Besar Campus, Palembang
University of Indonesia, Jakarta-Indonesia Company Presentation & Recruitment Test Business & Petro Tech Apprentice Tuesday, 8 June 2010 8:00 AM Auditorium, FEUI, 2nd Floor, Depok
Gajah Mada University, Yogyakarta- Indonesia Company Presentation & Recruitment Test Business & Petro Tech Apprentice Friday, 11 June 2010 8:00 AM MM UGM Auditorium, Yogyakarta

Kurang lebih tiga minggu yang lalu, root canal treatment untuk gigi geraham saya gagal. Di tengah2 proses, dokter giginya bilang “I give up, hanya satu kanal dari tiga kanal yang bisa dibersihkan, dua kanal lainnya tidak bisa dibersihkan seratus persen, saran saja gigi anda dicabut”. Shit, di meja dokter itu saya mati-matian berusaha mempertahankan gigi geraham bawah saya, dan akhirnya failed. Singkat cerita, gigi saya dicabut.
Sehabis dicabut, darah banyak keluar, akibatnya saya pusing. Sebagai orang yang tekanan darahnya rendah, setiap kali saya mengalami keluar darah (e.g. diambil test darah atau kejadian cabut gigi), pandangan saya berkunang-kunang dan terpaksa saya beristirahat selama setengah jam di salah satu ruangan di tempat dokter gigi itu sambil menggigit kapas untuk menghentikan pendarahan.
Ternyata cabut gigi bisa mempengaruhi mood seseorang dan akibatnya saya seharian itu bad mood dan banyak melamun, memikirkan apakah keputusan yg diambil untuk mencabut gigi itu benar atau salah. Ketika melihat di cermin di TU Delft library, ada lubang menganga di tempat yg dulunya adalah tempat geraham saya. Ada satu perasaan di dada, perasaan kehilangan.
Ketika chatting di YM dan cerita soal gigi, a friend said “lu kaya lagi putus”, bukan putus, karena tidak pernah ada kata putus……. Perasaan yang sama beberapa tahun lalu kini muncul lagi, few years ago karena seorang gadis, sekarang karena gigi. Perasaan kehilangannya sama, dari ada menjadi tiada. Perasaan dejavu. Kenapa perasaan kehilangan itu muncul lagi? padahal sudah disimpan dan berharap tak akan pernah dibuka lagi.
Ada saatnya ketika admission letter salah satu universitas ternama tidak bernilai….
ada saatnya beasiswa penuh tidak bernilai lagi……
ada saatnya ketika bertahun2 dibutuhkan untuk menjawab satu pertanyaan,
doushite?

From: RAI
To: RAH
Sent: Monday, March 22, 2010 15:46:04
Subject: Root Canal Treatment gagal

Mr. R

Tadi baru dari dokter gigi lagi, pertemuan ke-2. Tapi dokter giginya nyerah gitu buat root canal. Katanya dia bisa bersihin satu kanal, tapi kanal yg lain cuman bisa dibersihin sampai kedalaman 4 mm, yg kata dia nggak cukup buat ngebunuh semua bakteri.

Akhirnya dia ngasih saran buat di-extraksi aja, alias dicabut. Sigh =(, dia bilang kalo dipertahankan, gw akan sering minum antibiotik melulu dan ini nggak baik. “Pus/nanah” juga nggak bisa dikeluarkan.

Gw sempet nanya2 gimana cara keep that teeth, dia bilang sih bisa aja, tp infeksinya akan tetap berlangsung. Udah gitu gw tanya, gimana caranya menghilangkan puss di abscess, yah, kata dia cuma bisa via dicabut doang. karena kalo root canal yg ga bener2 100%, bakterinya masih ada dan akan ada masalah dikemudian hari (bisa month/year).

Akhirnya gigi geraham bawah kiri gw dicabut. Skrg jadi ada “lubang” gede gitu antara geraham bawah bagian kiri gw. Tadi katanya bisa “bridge” atau “implant” tapi gila aja, dua2nya 1500 EUR….. kayanya gw mesti nunggu balik ke Indonesia buat implant deh. kayanya skrg kalo ngunyah2 mesti pakai gigi sebelah kanan. Menurut u setelah ekstraksi pasang implant mesti dalam jangka waktu brp lama ya? Gw sih moga2 september udah balik ke Jakarta. kelamaan nggak?

Thanks,
R

From: RAI
To: RAH
Sent: Saturday, February 20, 2010 14:52:57
Subject: Fw: Advice tentang Root Canal Treatment

Hi R,

Aku mau minta tolong 3rd opinion sama mama u yg dokter gigi. Udah tanya ke 2 dokter gigi di Indo sih, yg satu (udah senior) bilang, mesti rajin2 sikat gigi abis makan dan dibiarin d ulu. Dokter gigi yg satu (temen seangkatan pas SMA) bilang, wah udah mesti dirawat. jadi pengen cari pendapat orang yg lain lagi. Minta pencerahan ya 馃檪

R

***

Yang tentang dokter gigi itu, aku mau tanya-nya mengenai root canal treatment vs cabut gigi.

Kondisinya, sebenarnya dari mid-Dec kemarin udah nyadar ada benjolan (bengkak) di gusi kanan bawah. Awalnya aku kira itu geraham bungsu salah numbuh. Sempet nge-lupain sampai akhirnya 2 hari yg lalu (Selasa, 2 Februari) ke dokter gigi di Delft (Belanda).

Gigi yg bermasalah ini (sebenarnya gusi-nya sih yg bermasalah – bengkak) adalah gigi geraham ke-dua dari belakang di kiri bawah. Ada tambalan yg gede banget disini (setengah gigi bisa dibilang hilang). Aku sih masih mau pertahankan (kalau bisa), kalau ga bisa ya terpaksa dicabut.

Kata dokternya bengkak itu gara2 infeksi karena tambalannya gigi geraham kiri bawah agak rusak, jadi bengkak gitu di gusinya. Dia ngasih saran buat “Root Canal Treatment” katanya sekitar EUR 400, pas ditanya another option, katanya dicabut EUR 80-an. Aku attach gambarnya (geraham kiri and gusi bawah geraham kiri). Sama dokter dikasih antibiotik buat semingguan (20 buah Amoxicillin 500 mg with 125 mg clavulaanzuur (menurut kamus bahasa inggrisnya clavulanic acid)

Tapi pas expected cost dikasih sama kasir, kalo mau root canal treatment ini sekitar EUR 1140 (which is gede banget dan insurance aku cuma tanggung EUR 350). Nah, ini ada dua tahap. Tahap pertama itu root canal treatment (EUR 500an) dan tahap kedua “Crown” sekitar EUR 600an.

Berhubung yg aku inget cabut gigi pilihan terakhir, aku mau coba root canal treatment. Mikir2 root canal treatment aja, abis itu tambalannya kan berarti sementara. Nanti yg crown itu pas balik ke Indonesia aja abis S2 (sekitar Sept/Oct).

Tadi tanya ke kasir-nya (yg jg asisten), katanya tambalan sementara nggak akan bertahan lama. Jadi daripada root canal treatment dan nanti gigi-nya brittle gara2 nggak di kasih crown, mendingan sekalian dicabut.

Tadi sama kasir, katanya semua harga di belanda hampir sama. Setahu aku tempat kasir ini termasuk yg mahal, jadi pengen nyari 2nd opinion di dokter gigi lain di Delft yg siapa tahu treatmentnya lebih murah.

Kondisi gigi skrg, gigi geraham kedua dari belakang bagian sebelah kiri, kalo digigit ada kerasa sakit gitu (tapi nggak sampai ngilu, hanya ngerasa pasti gigi ini lagi bermasalah). Nah, bagian gusi-nya ini yg bengkaknya lumayan besar, ini kata dokter infeksi karena tambalannya bermasalah.

Sekian dulu penjelasan, thanks banget ya KR + ibu-nya KR

Regards,
R
PS: aku attach perincian pemeriksaan root canal treatment (pdf file)
dan foto gigi dari dokter.

Next Page »