Dear All,

Bulan lalu saya nanya2 tentang apply visa Schengen, dari embassy mana yg paling “generous” jangka waktu validity visa. Terima kasih untuk rekan2 PPI UK yg telah menjawab pertanyan saya. Berikut ini saya rangkum, semoga informasi ini berguna.

Setelah ditimbang2, saya memilih French embassy.
Alasannya:
1. Kalau ke Eropa naik kereta (Eurostar) nanti yg nge-cap paspor kita di St. Pancras itu imigrasi prancis
2. Kalau naik bus, yg ngecap paspor kita = imigrasi prancis di Calais
Point 1 dan 2 penting kalau kita mau apply visa prancis lagi di masa yg akan datang. Repeated relationship sama imigrasi prancis lumayan berguna (katanya sih) kalo mau apply visa schengen lagi. Intinya selalu apply dari embassy yg sama.

3. Informasi temen, katanya french embassy yg paling baik dalam ngasih visa yg masa berlakunya lama, dia dapat 6 bulan warga Afrika Selatan (saya dapat multiple entry validity hampir 4 bulan)

Informasi umum tentang visa schengen dari French Embassy
http://www.ambafrance-uk.org/Welcome

Berikut ini akan saya bagikan tahap2 apply visa schengen (Prancis)
1. Bikin appointment, bisa online atau lewat telpon. Saya pilih online di https://www.tlscontact.com/gb2fr
2. Isi selengkap2nya semua pertanyaan di link tsb
3. Setelah diisi anda di bagian akhir akan ada pilihan untuk ngasih dokumen2 yg dibutuhkan ke TLS (French Embassy outsource visa application ke perusahaan ini).
Dokumen2 yg dibutuhkan silahkandilihat di bagian bawah email ini.

Timeline saya:
Aplikasi Online: 14 Juni
Appointment TSL: 24 Juni (Jumat)
Paspor kembali ke saya 8 July (Jumat -> 10 hari kerja)

Biaya visa total 85.72 Pounds (ini termasuk postal charge, kirim paspor ke alamat saya), kalo memilih ngambil sendiri leibh murah sekitar 7 pounds.

Dokumen2 yg dibutuhkan (beserta penjelasan singkat)

Please bring all of the following documents with you to your appointment and ensure that you put them in
the order as they appear below.
Note that by not providing all documents at your appointment you may be required to make a second
appointment at your own cost or provide further documentation to the Embassy, delaying your visa
application process.

1. Two identical ID photos less than 3 months old and meeting set standards – one of which must be
attached to the application form
Size 3.5 cm x 4.5 cm, with white background, taken within 3 months.

2. Short stay visa application form duly completed and signed by the applicant (or the legal guardian for
children) in both places provided (fields 36 and 37 AD in the signature box at the bottom of
the third page), original
Download.
https://www.tlscontact.com/gb2fr/upload/short_stay_application_form_en.pdf

3. Passport, original
A full national private passport or official travel document valid for at least more than 3 months beyond the validity
of the requested visa, with two blank visa pages with the mention “visa” to affix the visa sticker. Should be issued
less than 10 years ago.
Passport, copy
2 Copies of the passport containing personal identity information including one copy containing the validity
extension information, note on remarks page and all the pages which contains Schengen visas.

4. Old passports, original
If you are in possession of one or more previous passports, it is mandatory to bring it.
Old passports, copy
Copies of the passport containing personal information, and all the pages which contains Schengen visas.
Saya ketika itu tidak bisa memberikan old passport original saya, tapi aman2 aja

5. British Residence permit, original
Your British Residence permit (stamped in passport or in the form of an identity card) must also exceed by more than
3 months the validity of the requested visa.
British Residence permit, copy

6. Itinerary covering the whole stay in France and Schengen space, stating the dates and place of stay
Download
https://www.tlscontact.com/gb2fr/upload/travel_plan_schengen_gb_2fr.en.pdf
Saya bikin 3 trip ke Prancis supaya bisa dapet multiple entry. Itinerary semua di prancis, tanpa ada yg di luar prancis.

7. Working certificate, original
A less than 3 months old official up-to-date letter from your employer stating the position held within the company
as well as the starting date.
Working certificate, copy

8. Last three months payslips, original
Last three months payslips, copy

9. Proof of financial means of support, original
Recent statement of your UK current account or traveller’s cheques. As a guideline, a minimum of €56,20 – i.e. £55 –
per day spent in Schengen area per person is required.
Proof of financial means of support, copy
Ini bisa minta ke Bank langsung. Saya minta ke Barclays dan langsung dikasih print out current account, saving account, etc (hitam putih), kalau mau yg resmi pakai kop surat Barclays harus nunggu 3-5 hari kerja dan dikirim ke alamat rumah.

10. Hotel booking, copy
A reservation confirmation issued directly by the hotel clearly stating your full names, the dates of check-in and
out, the hotel address and contact details. Hotel booking should cover the whole period of your stay.
Saya menggunakan hostelworld, dan pas ngebooking sekalian memilih membayar asuransi 1 USD jaga2 kalau ada pembatalan booking hostel.

Kalau nggak mau booking hostel, bisa minta surat undangan dari temen yg tinggal di Prancis. Ini butuh yg namanya Attestation d’accueil Tapi prosedurnya ribet banget dan akan ngerepotin teman kita yg tinggal di Prancis (karena dia harus ke Townhall dan bayar 45 euro.

In case tertarik bikin ini (tapi ini akan ngerepotin temen yg di Prancis), persyaratan yg harus dipenuhi teman kita yg di prancis ini:
– OMI stamps (45 euros)
– Passport
– Salary sheet
– Accomodation attestation
– Accomodation contract
– Insurance accomodation
– Name and surname of the guest
– Passport numbert of the guest
– Place and date of where the passport had been delivered.
Detail di
http://www.indiansinfrance.com/forum/topic1616.html

11. Proof of travel, original
A confirmed return ticket to France (plane, ferry, bus, etc.) or booking fully paid from your travel agent
Proof of travel, copy
Tiket ini asli, tapi saya pilih yg bisa dibatalkan (Eurolines jika dibatalkan sebelum 48 jam dari waktu keberangkatan, 75% uang kembali)

12. Insurance, original
1. The travel insurance should be:
• Valid for Schengen area if you apply for short stay visa
• Valid for France if it’s required in the document list and you apply for long stay visa
• Valid for DROM/CTOM according to your itinerary
2. The insurance must cover medical fees and repatriation costs of a minimum 30,000 euros
3. The insurance coverage should cover the whole period of your stay. More information.
Insurance, copy
Untuk insurance saya memilih Post Insurance annual buat eropa (GBP 55.14 beli langsung di kantor pos, katanya kalo online lebih murah) seperti informasi dari pantaiema (boleh tahu nama panggilannya?)
http://www2.postoffice.co.uk/travel/travel-insurance/annual-multi-trip-travel-insurance

You may be asked by the Consulate to provide further documentary evidence.
All copies must be in A4 format.

Semoga informasi ini berguna. Terima kasih banyak ya buat yg udah nge-jawab pertanyaan2 saya tentang visa bulan lalu

Regards,
Ronald